bemary gastronomiczne

Bemar w służbie współczesnej gastronomii

Gastronomia przechodzi ogromna metamorfozę. Restauratorzy czy właściciele lokali gastronomicznych wychodzą na przeciw oczekiwaniom klientów, którzy nie maja czasu, ochoty bądź możliwości udać się do restauracji i chcą, aby to jedzenie „przyszło” do nich. Gastronomia przyjmuje więc coraz częściej mobilną formę, a urządzenia takie, jak bemary gastronomiczne stają się niezbędnym wyposażeniem lokali gastronomicznych, o firmach cateringowych nie wspominając.

Budowa bemaru

Bemar ma jedna, podstawową funkcję. Jest nią utrzymanie posiłku we właściwej temperaturze. Urządzenie zawiera więc z pojemniki, do których wkłada się jedzenie. Pojemniki znajdują się w górnej części bemaru. Poniżej zlokalizowany jest mechanizm który odpowiada za utrzymywanie ciepła włożonego jedzenia, a pod nim miejsce na zastawę stołową i sztućce.

Bemar mobilny i lada wydawnicza

Do podstawowych rodzajów bemarów gastronomicznych należy bemar na kółkach, który można z łatwością przemieszczać. Tego rodzaju bemary znajdują się bardzo często w szpitalach czy przedszkolach. Bemar może również mieć formę lady wydawniczej. To dobre rozwiązanie w przypadku lokali z samoobsługą, gdzie klient sam wybiera dania znajdujące się w poszczególnych pojemnikach. Taki bemar może być też oczywiście obsługiwany przez personel, który nakłada dania klientowi.