Chińskie danie w Twoim domu

patelnia wokFascynacja chińskimi potrawami trwa nieprzerwanie już od kilkunastu lat. Patelnia wok, która najczęściej używana jest do tego typu przysmaków wymyślona została już wiele setek lat temu. Jej pierwszym zadaniem było szybkie przyrządzanie na ogniu potraw, tak by nie traciły one swojego smaku.

JAK SMAŻYĆ NA WOKU?

Wok jako patelnia głównie znany jest z możliwości smażenia. W Chinach jest on jednak wykorzystywany (szczególnie przez młodsze pokolenie) jednak nie tylko do smażenia, ale również duszenia, czy gotowania na parze.

Główną z zalet woka, który zyskuje coraz większą popularność w Polsce, jest smażenie na małej ilości tłuszczu. Ze względu na swoją budowę (małe dno i wysokie ściany boczne) pomieści on jedynie na swoim dnie łyżkę (góra dwie) oleju. Przygotowane w ten sposób potrawy są nie tylko zdrowe, ale również smaczne.

JAK GOTOWAĆ W WOKU NA PARZE?

Alternatywnym sposobem przygotowania potraw w patelni wok jest ich przyrządzenie przy pomocy pary wodnej. By tego dokonać potrzebna jest specjalna nakładka na woka. Jej koszt jest niewielki, a pozwoli na rozkoszowanie się „parowanymi” warzywami i mięsem.

Zakup koszyczka to dobry wybór, dla osób, które chcą się odchudzić, a nie są w stanie zakupić parowara, czy szybkowara ze względu na ich cenę.

Wok to niewątpliwe odkrycie XXI wieku. Jeszcze nigdy przygotowywanie chińskich dań (np. ryżu z dodatkami typu glony, bambus) nie było tak łatwe i przyjemne.