kostkarka

Kostkarka dla gastronomii

Kostkarka do lodu to niezbędne wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego serwującego napoje. Kolorowe drinki, mrożona herbata lub kawa muszą być uzupełnione kostkami lodu.

Najważniejsze kryteria wyboru kostkarki:

  • wydajność – im większa, tym lepsza – na rynku dostępne są urządzenia produkujące od kilku do kilkudziesięciu kilogramów kostek na dobę, przy wyborze należy uwzględnić największe zapotrzebowanie,
  • czas tworzenia kostek – różnice są bardzo duże, ale im szybciej, tym lepiej,
  • pojemność pojemnika na wodę – im większa, tym większe gabaryty urządzenia,
  • głośność pracy,
  • dodatkowe funkcje.

Kostkarki do lodu to urządzenia stosunkowo proste. Pobierają zimną wodę, którą w procesie chłodzenia zamieniają na lód, ale diabeł tkwi w szczegółach. Podstawową kwestią jest pobór wody. Na rynku są modele pobierające wodę bezpośrednio z sieci (doskonałe do lokali o dużym zapotrzebowaniu na kostki lodu) lub ze specjalnych pojemników (mniejsza wydajność). Należy zwrócić również uwagę, czy kostkarka posiada pojemnik na gromadzenie kostek. W przypadku braku takiego pojemnika należy zabezpieczyć odpowiednie miejsce w zamrażalce.

Dodatkowe funkcje:

Istotną cechą kostkarki są jej funkcje dodatkowe. Najważniejsze z nich to:

  • różne kształty kostek,
  • kruszenie lodu,
  • informowanie o konieczności dolania wody lub przepełnieniu pojemnika na kostki.

Kostkarki do lodu mają coraz większe zastosowanie nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale także w gospodarstwach domowych.