Ulubiona przez wszystkich… pizza!

Kto z nas nie lubi pizzy? Pizza to chyba najbardziej rozpoznawalne danie kuchni włoskiej i jednocześnie danie, które znane jest praktycznie na całym świecie. Jeżeli wierzyć plotkom i doniesieniom z najbardziej tajemniczego kraju na świecie – zamkniętej Korei Północnej, nawet jej groźny i równie tajemniczy wódz uwielbia pizzę i ma swojego prywatnego, kształconego w Europie kucharza do przygotowywania tej potrawy. Trudno nie ulec pizzy. Pizza ma to do siebie, że można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – zarówno na słono, jak i na słodko. Bo choć dodatki są bardzo ważne i po prostu muszą być najwyższej jakości, tak najważniejszą rolę odgrywa jednak ciasto. I o tym nie wolno nam zapominać. Continue reading „Ulubiona przez wszystkich… pizza!”

frytownice gastronomiczne

Zainwestuj w swój biznes

Prowadzenie własnej restauracji to bardzo ciężki kawałek chleba. Trzeba mieć pojęcie absolutnie o wszystkim, co się dzieje w restauracji. Mało tego – trzeba też znać się na każdym aspekcie jej prowadzenia. Właściciel to w końcu człowiek, który jest, a przynajmniej – powinien być, jeżeli chcemy w tej branży osiągnąć prawdziwy sukces – człowiekiem od wszystkiego, swoistą siłą napędową każdej szanującej się restauracji. Każdy właściciel restauracji powinien też zdawać sobie sprawę z prawdziwości starego polskiego porzekadła: Z pustego i Salomon nie naleje. Jeżeli przełożymy to na warunki branży gastronomicznej, można by powiedzieć, że nawet najlepszy kucharz, najlepszy personel restauracji niewiele, a właściwie nic nie zdziała, bez odpowiedniego sprzętu. Continue reading „Zainwestuj w swój biznes”

urządzenia gastronomiczne

Zacznij od podstaw

Nie jest łatwo prowadzić własny interes. Wie o tym nie tylko każdy, kto spróbował, ale również każdy, kto kiedykolwiek o tym myślał. Potrzeba do tego wiele wiedzy, samozaparcia, ale również nakładów – zarówno nakładów czasu, jak i finansów. Nie można przecież budować swojego własnego biznesu, swojego własnego imperium na bardzo chwiejnych podstawach. Podstawy muszą być solidne. Dokładnie tak, jak my. Continue reading „Zacznij od podstaw”

kuchnie gastronomiczne

Kuchnia gastronomiczna dla herbaciarni

Herbaciarnia wymaga innego wyposażenia kuchni niż typowa polska restauracja, czy kawiarnia. Z pewnością prócz podstawowego wyposażenia przydadzą się także inne sprzęty, które wpłyną na jakość podawanej przez nasz herbaty i wypieków. Continue reading „Kuchnia gastronomiczna dla herbaciarni”

bemary gastronomiczne

Bemar w służbie współczesnej gastronomii

Gastronomia przechodzi ogromna metamorfozę. Restauratorzy czy właściciele lokali gastronomicznych wychodzą na przeciw oczekiwaniom klientów, którzy nie maja czasu, ochoty bądź możliwości udać się do restauracji i chcą, aby to jedzenie „przyszło” do nich. Gastronomia przyjmuje więc coraz częściej mobilną formę, a urządzenia takie, jak bemary gastronomiczne stają się niezbędnym wyposażeniem lokali gastronomicznych, o firmach cateringowych nie wspominając. Continue reading „Bemar w służbie współczesnej gastronomii”

sprzęt gastronomiczny

Ułatw sobie pracę w kuchni

Rynek pełen jest różnego rodzaju produktów, które w sposób znaczący usprawniają wszelkie czynności wykonywane przez nas w kuchni. W przypadku osób, które nie dysponują zbyt dużą ilością wolnego czasu, najważniejsze są rozwiązania, które zdecydowanie skracają wszelkie czynności. Na szczęście w sklepach znaleźć możemy sprzęt gastronomiczny, który to wszystko umożliwia. Continue reading „Ułatw sobie pracę w kuchni”