kuchnie gastronomiczne

Kuchnia gastronomiczna dla herbaciarni

Herbaciarnia wymaga innego wyposażenia kuchni niż typowa polska restauracja, czy kawiarnia. Z pewnością prócz podstawowego wyposażenia przydadzą się także inne sprzęty, które wpłyną na jakość podawanej przez nasz herbaty i wypieków.

Co warto zakupić do herbaciarni?

Prócz tak podstawowego sprzętu, jak kuchenka, piecyk do wypieków, czy zmywarka warto zainwestować w wyparzarkę. Wyparzarka sprawdzi się przy porcelanowych filiżankach, w których podajemy nasz parujący napar. Dzięki niej zachowamy odpowiednią czystość i higienę zastawy stołowej.

Prócz wyparzarki przyda nam się profesjonalny czajnik do herbaty. Czy różni się on od zwykłego? Z pewnością tym, że ma specjalną regulację temperatury, co jest szczególnie ważne przy parzeniu różnych odmian herbaty. Zupełnie inną temperaturę i czas zaparzenia ma herbata zielona a herbata czerwona. Nie ukrywajmy, że jeżeli jesteśmy profesjonalistami, to dbamy o takie niby mało istotne, ale właściwie bardzo ważne szczegóły.

Kuchnie gastronomiczne zajmujące się herbatą potrzebują także odpowiedniego systemu przechowywania. Herbaciarnie lubią szczycić się ogromnym wyborem herbat z całego świata, zatem taki mebel jak specjalistyczny ekspozytor jest szczególnie potrzebny. Herbatę należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, tak by nie wywietrzała i nie straciła swojego aromatu.