Naczynia z melaminy – groźne czy nie?

melaminaJuż kilka lat temu w mediach pojawiła się informacja o szkodliwym wpływie melaminy na organizm człowieka. Z tego taniego w produkcji związku chemicznego wykonuje się wiele przedmiotów codziennego użytku, przede wszystkim naczyń kuchennych, i wiele osób twierdzi, że ich wybór nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż są one szkodliwe dla zdrowia. Inni jednak w to powątpiewają, przede wszystkim dlatego, że naczynia te nie tylko nie zniknęły ze sklepów (a nawet przeciwnie, znaleźć można je w ogromnej ilości i szerokim wyborze), ale nawet nie ma przy nich żadnych ostrzeżeń dotyczących użytkowania. Co więc zrobić, kupować czy nie?

Odpowiednie stosowanie

Nie da się ukryć, że naczynia z melaminy mają wiele zalet. Są odporne na uszkodzenia, a więc są idealne na przykład dla dzieci – wybór takich naczyń dedykowanych specjalnie dla najmłodszych zachwyca różnorodnością i wysoką estetyką. Zwykle naczynia zawierające ten związek są też bardzo ładne, nic więc dziwnego, że wiele osób nadal je kupuje. Wydaje się, że nie trzeba się przed tym wzbraniać jeśli tylko zachować się środki ostrożności. Melamina wydziela się zawierających ją naczyń pod wpływem gorących lub kwaśnych potraw, wystarczy więc spożywać je w naczyniach wykonanych z innych materiałów, by nie narażać się na szkodliwy wpływ tego związku między innymi na nerki. Jeśli więc gorąca zupa, to w porcelanowym talerzu, zaś gorąca herbata – w fajansowym kubku.