pojemniki gn

Uniwersalne pojemniki GN

Każdy lokal gastronomiczny musi przestrzegać restrykcyjnych norm higienicznych. Dotyczą one każdego etapu produkcji posiłków, od przygotowania, poprzez przechowywanie oraz transport.  Spełnienie tych norm ułatwiają specjalistyczne pojemniki.

Pojemniki GN

Nazwa pochodzi od słów Gastro Norm oznaczających znormalizowane wymiary przystosowane do urządzeń gastronomicznych. Dzięki temu doskonale pasują do lad chłodniczych, zamrażarek, stołów gastronomicznych, pieców i termosów. Naczynia produkowane są w różnych rozmiarach i z różnym oznaczeniem określającym sposób zastosowania:

  • GN 1/1 –wymiar podstawowy (530/325/200 mm) o pojemności 28 l – do stołów chłodniczych,
  • GN  1/2 – polowa podstawowego,
  • GN 1/3 – jedna trzecia podstawowego – do witryn chłodniczych i piekarniczych,
  • GN 1/4 – jedna czwarta podstawowego,
  • GN 1/6 – jedna szósta,
  • GN 1/9 – jedna dziewiąta,
  • GN 2/3 – dwie trzecie,
  • GN 2/4 – dwie czwarte,
  • GN 2/1 – dwukrotność podstawowego – do szaf chłodniczych i zamrażarek.

Wszystkie typy doskonale nadają się do barów sałatkowych.

Zalety pojemników GN

Pojemniki GN wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10 co oznacza, że zawiera ona 18 % chromu i 10 % niklu. Taka stal nie ulega korozji i jest odporna na działanie temperatur.  Bardzo ważną zaletą pojemników jest możliwość mycia we wszelkiego rodzaju zmywarkach.

Stosowanie pojemników Gn jest wygodne, zapewnia zachowanie reżimu sanitarnego, pozwala na optymalne wykorzystanie powierzchni urządzeń.